torstai 26. huhtikuuta 2012

Lohensoudun perusteita

Tässä kirjoituksessa käsittelen ainoastaan lohensoutua Tenolla, koskapa muualta ei ole kokemusta, mutta luulen että samat pääperiaatteet pätevät myös muilla lohijoilla, lisäksi on huomioitava että tämä on minun tapani soutaa lohta, muitakin vaihtoehtoja varmaan on ja kuten lohenkalastuksessa yleensäkin on, niin kaikki tavat ovat oikeita, kun emme tiedä tuosta lohen ajatuksenjuoksusta juuri mitään.

Periaatteessa lohensoutu on yksinkertaista ja yksitoikkoiselta puuhalta kuulostavaa touhua, virrassa jarrutellaan vauhtia soutamalla. Kolmenkymmenenviiden vuoden jälkeen voin sanoa että joka kesä tulee opittua jotain uutta. Ennen kun lohensoudu aloittaa, niin mielestäni kannattaa opetella muutama asia kunnolla.

Lähtöpaikat: Tenolla on jokaisella "poolilla" oma lähtöpaikka, niitä ei ole maastoon mitenkään merkitty, vaan ne on vuosien saatossa määrittyneet ns. virallisiksi lähtöpaikoiksi. kuitenkin nämäkin paikat saattavat hieman muuttua vedenkorkeuden mukaan. Esimerkiksi Kuusiniemessä, jossa itse soudan paljon, niin lähtöpaikka muuttuu korkealla vedellä n. 200 mertiä ylemmäksi, kesävedellä sieltä jos lähdön tekee, niin voi olla varma että jossakin vaiheessa puukalat iskettävät pohjaa ja laput tarttuvat risuihin tai kivenkoloihin. Mutta tulvavedellä siinä on heti lähdön kohdalla oiva kalapaikka. Yleensä nämä lähtöpaikat erottaa siitä että soutajia on rannassa odottamassa vuoroaan. Kun rantaan tullaan, niin on hyvä kysyä kuka on viimeisenä vuorossa, siten oma soutuvuorokin selviää. Nuorempana kun tuo uni oli herkässä, niin sanottiin viimeksi tulleelle, että voisitko herättää kun olet lähdössä, sillä lailla saatiin univelkoja vähemmäksi, sinne vaan veneen kokkaan nukkumaan turkishaalarin sisään.

Ajolinjat: Tenolla on muotoutunut aikojen saatossa myöskin ajolinjat. Ensinnäkin on hyvä tietää mistä pystyy ajamaan kolistelematta moottoria pohjaan ja toiseksi oikeat ajolinjat on hyvä tietää ettei ajele hyviä ottipaikkoja pilalle. Myöskin on hyvä muistaa, ettei moottorilla tarvitse aina ajaa täydellä kaasulla.

Opas: Ensikertalaisen on hyvä joko palkata paikallinen opas ensimmäiselle kalaretkelle tai pyrkiä jonkun kokeneemman mukaan. Näin on helpompaa opetella tavat ja kirjoittamattomat säännöt.

Yksityiset rannat: Niin Tenolla kuten muillakin vesialueilla on yksityisiä rantoja. Niille maihinnousua täytyy välttää. Ei pidä luulla että tenonvarren rannoille olisi sen kummempi oikeus rantautua kun muuallakaan. Monesti näkee turistiveneen rantautuneen jonkun kesämökin tai asumuksen rantaan ja jopa käyttämään palstanomistajan tulipaikkaa, pahimmassa tapauksessa tulipuutkin käytetään hyväksi. Jätettäneen rauha asukkaille ja mökkiläisille.

Väkijuomat: Viinakset on, onni kyllä, kaikonneet tenonsoutajien repuista. Eihän ne kalastukseen kuulukaan. Mikäli tuota hommaa harrastaa, niin sitten majapaikassa. Joskus kuitenkin näkee huonossakin kunnossa olevia kalamiehiä. Heistä ei tietenkään ole haittaa kalapopulaatiolle, mutta haittaa on kalakavereille ja muille rannalla viihtyville.

Tässä joitakin periaatteita jotka ovat ainakin minun mielestä tärkeä pitää mielessä ennen kuin joelle kannattaa suunnata. Seuraavassa kirjoituksessa sitten kerron tarkemmin omista soutulinjoista ja taktiikoista jokialueelta jolla olen viimeiset yli kolme vuosikymmentä soutanut.

2 kommenttia:

  1. terve borsse.Kokkeilen onstuuko tämä.Terv.Keke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kommenttiosuus pelaa kuin junan vessa, kellonkin sain ihan helsingin aikaan.

      Poista